Po katerih čistilih poseči v želji “biti okolju in zdravju prijazen”,
ter zakaj je to pomembno?

Mnogi ljudje imajo občutek, da morajo pri čiščenju uporabljati zelo močna čistilna sredstva, ki jih kupijo v trgovini, sicer ne bodo dosegli želenega učinka. V resnici pa lahko tudi s povsem naravnimi čistili očistite svoj dom enako kvalitetno ali celo bolj.

Poleg tistih čistil, ki jih lahko doma pripravimo sami in smo v prepričanju o njihovi “ekološkosti” bolj trdni, najdemo na policah trgovskih centrov celo armado čistil – pralni praški, detergenti za pomivanje posode, čistila proti vodnemu kamnu, razmaščevalci in celo ekološki toaletni papir, ki nas prepričujejo, da so naravi prijazna in da je njihov skupni imenovalec prijaznost do okolja in posledično tudi našega zdravja. Pa vse to v resnici drži?

Ko se odpravimo na lov za okolju in zdravju prijaznimi čistili za dom, marsikdo od nas sploh ne ve zares, kaj naj išče … in ne, nikar ne iščite le z velikimi, mastnimi črkami napisanih, vabljivih oglaševalskih obljub. Ljubitelji narave in borci za čistejše okolje vedo kaj iskati – ekološka čistila, ki se ponašajo z evropskim znakom za okolje ECOLABEL, znanega tudi pod imenom “okoljska marjetica”.

Ecolabel je tisti krovni in splošno prepoznani certifikat, ki označuje, da je storitev ali izdelek kakovostnen ter prijazen okolju in ljudem. V pravni red Evropske unije je bil vpeljan leta 1992, pridobitelja pa zavezuje k varovanju okolja v celotnem življenjskem obdobju izdelkov oziroma storitev, ki morajo zadovoljevati visoke standarde in visoka merila glede uporabnosti.

Vsekakor je dobro poznati nekaj skrivnosti, povezanih z ekološkim čiščenjem, saj je to precej bolj prijazno do vašega zdravja in zdravja vaših najbližjih, seveda pa tudi do okolja. Prav zato je tudi vse več tistih, ki se odpovedujejo uporabi klasičnih čistil, saj se zavedajo številnih tveganj, ki jih takšna čistila povzročajo.

Resnica je, da je veliko sestavin v običajnih čistilnih izdelkih, ki smo jim zaupali, našemu zdravju nevarnih. Kot potrošniki se zato sprašujemo, zakaj bi si želeli takšne proizvode okoli nas, naše družine in domačih živali? Na žalost se velika večina potrošnikov ne zaveda skritih nevarnosti priljubljenih izdelkov za čiščenje na naše zdravje. Prav tako se večina ne zaveda, kako nevarna so v resnici.

Ali ste vedeli? Okoljski strokovnjaki opozarjajo, da povprečno gospodinjstvo razpolaga s 62 strupenimi kemikalijami, ki smo jim izpostavljeni redno – od ftalatov v sintetičnih dišavah, do škodljivih hlapov v čistilih za pečice. Sestavine v običajnih gospodinjskih izdelkih so povezane z astmo, rakom, reproduktivnimi motnjami, motnjami hormonskega ravnovesja in poškodbami živčnih tkiv.

Vpliv odločitve, da je “biti ekološki” le modna muha, na okolje ...

Čisto stanovanje brez prahu in bakterij je danes nekaj povsem normalnega. Le redko pa pomislimo na to, kakšne kemikalije uporabljamo, da bi ta cilj dosegli. Brez čistil seveda ne moremo, pred uporabo pa se je vendarle dobro pozanimati, kaj se v čistilu nahaja in tudi kakšne škodljive učinke ima lahko neekološko, kemično čistilo.

Osnovne sestavine čistilnih in pralnih sredstev so detergenti z različnimi kemičnimi dodatki. Veliko kemičnih čistil vsebuje nevarne kemikalije. Nevarne snovi lahko pridejo v naš organizem skozi kožo, lahko jih zaužijemo ali pa vdihavamo. Vplivajo na zdravje ljudi in okolje v vseh fazah njihovega življenjskega kroga: med proizvodnjo, skladiščenjem, prevozom, distribucijo in prodajo, uporabo in pri odlaganju, ko postanejo del odpadkov.

Prav fosfati, ki se nahajajo v mnogih čistilih, so eden od najhujših krivcev onesnaževanja podtalnice, rek, jezer, oceanov,.. Poleg tega vsebujejo običajna čistila še fenole (ki rušijo hormonsko ravnovesje v telesu in zmanjšujejo reproduktivne sposobnosti), biocide (dražijo kožo in sluznico ter slabijo imunski sistem); triklorsan (škodljiv tudi za vodno okolje); …

Ali ste vedeli? Preveč sterilno in čisto okolje na naše zdravje prav tako ne vpliva dobro. Okolja, kjer ne najdemo nobenih bakterij dokazano zmanjšujejo tudi koristne bakterije v našem črevesju in povzročajo večjo izpostavljenost vnetjem.

Kemična čistila zdravju nevarna bolj kot 20 cigaret na dan?!

To, da so neekološka čistila, ki vsebujejo nevarne snovi, nevarna tako okolju, kot tudi zdravju, smo že obdelali. Toda, kako zelo?

Norveški znanstveniki so po več kot 20ih letih raziskav na 6.000 ženskah ugotovili, da redna uporaba čistil s kemikalijami prispeva k poslabšanju delovanja pljuč. Razkrili so, da redno čiščenje s kemičnimi čistili na daljši rok povzroča poškodbe pljuč, v podobnem obsegu, kot bi na dan pokadili 20 cigaret.

Strokovnjaki verjamejo, da čistilna sredstva sprožijo nepravilno delovanje imunskega sistema, povzročajo vnetja sluznice in poškodujejo dihalne poti. Izdelovalci čistil niso dolžni objavljati vseh sestavin, ki jih čistila vsebujejo, zato je nemogoče predvideti kaj vse čistilo vsebuje in kako bo to vplivalo na naše zdravje.

A skupaj lahko vse to korenito izboljšamo. Kako? Tako, da začnemo ukrepati vsak v svojem gospodinjstvu. Na voljo imamo dve možnosti:

Revolucija na trgu učinkovitih, biorazgradljivih ekoloških čistil, NANA - NAVDIH NARAVE!

Ekološko ozaveščeni potrošniki zato vse bolj pogosto posegamo po ekoloških čistilih, ki so manj dražeča in manj obremenjujejo okolje. V poplavi izdelkov pa včasih težko izberemo, kar pa je še bolj pomembno, premalo smo poučeni, da bi natanko vedeli, kateri izdelki so res ekološki in kateri ne. Na žalost je tudi na tem področju veliko izdelkov, ki ne dosegajo standardov, ki jih potrošniki pričakujemo.

Odločena, da doseže skupni cilj za okolje, naravo in boljši jutri, je slovenska ekipa strokovnjakov razvila odlične izdelke za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni NANA – NAVDIH NARAVE.

Gre za linijo novih ekoloških in hkrati učinkovitih čistil slovenskega porekla s certifikatom Ecolabel. Z izdelki NANA tako čistite ekološko, učinkovito in s stilom!

Širok spekter ekoloških in učinkovitih čistil NANA obsega:

Izdelki NANA so temeljiti pri čiščenju in nežni do vsega naravnega. Privlačna embalaža je reciklirana, bogastvo pa se skriva v njeni vsebini – biorazgradljivo, učinkovito in dišeče.

Okolju prijazna, učinkovita in humanitarna - NANA

Pridružite se uporabnikom naših izdelkov NANA – NAVDIH NARAVE in poskrbite za nego vašega doma in perila učinkovito in ekološko, ter s tem prispevajte k ohranitvi lepega okolja in svetle prihodnosti za nove generacije.

Z vsakim nakupom izdelka iz družine NANA, pa poleg tega, da naredite veliko uslugo tako sebi, kot tudi okolju, namenite še 5 centov za otroke socialno ogroženih družin iz vse Slovenije – projekt BOTRSTVO.

Vrnimo otrokom čisto okolje in prihodnost. Za boljši jutri!

Od vsakega prodanega izdelka namenimo …

5

centov

… za Botrstvo za otroke iz družin v stiski!